Главная Новости Автомобиль Як шукати та купувати автозапчастини

Як шукати та купувати автозапчастини

1
100
Як шукати та купувати автозапчастини

Содержимое

Чим автозапчастини відрізняються від інших товарів

У автомобільних запчастин є певна специфіка, яка відрізняє їх від інших товарів. При підборі автозапчастин, такі споживчі властивості, як наприклад, колір, зовнішній вигляд, розмір, наявність тих чи інших функцій — мають вторинне значення, оскільки самі по собі, окремо, запчастини не використовуються, а працюють у складі більш складного механізму. Тому головний критерій, за яким відбувається підбір автозапчастин — це застосовність до конкретної моделі автомобіля. Куплені запасні частини до автомобілів повинні мати таку саму конструкцію, як і старі деталі, які вийшли з ладу. Інакше, їх просто не можна буде встановити на автомобіль.

Саме тому в багатьох інтернет-магазинах автозапчастин часто можна виявити відсутність зображень товарів та іншої інформації з описом властивостей, оскільки під час продажу запчастин достатньо лише вказати їхній номер і виробника, за якими вже ховається вся необхідна інформація про товар — придатність до конкретного автомобіля, вагові та розмірні характеристики тощо. Вся ця інформація зазвичай доступна в каталогах для підбору запчастин. При цьому певна запчастина для одного й того самого автомобіля матиме одну й ту саму конструкцію і властивості незалежно від того, яким виробником її було виготовлено.

Атрибути автозапчастин

Основними атрибутами автозапчастин, як і будь-яких інших товарів, є:

  • артикул (його також часто називають — номером запчастини; тобто артикул запчастини та номер запчастини — це рівнозначні поняття);
  • виробник запчастини;
  • найменування запчастини.

Навряд чи Ви звертаєте увагу на артикул, купуючи будь-який товар у магазині. Однак у випадку з автозапчастинами, на такі атрибути, як артикул і виробник, необхідно звертати особливу увагу. Саме за цими атрибутами в переважній більшості випадків відбувається пошук потрібних запчастин.

Відмінність оригінальних і неоригінальних запчастин

Автозапчастини бувають оригінальними та неоригінальними. Оригінальними вважаються ті запчастини, які виробляє сам автовиробник, або на його замовлення. Як правило, оригінальні запчастини встановлюються на автомобіль під час його продажу офіційним дилером.

Неоригінальні запчастини — це запчастини-замінники (тобто аналоги), які випускають виробники, що не мають прямого відношення до заводу автовиробника. При цьому такі запчастини мають аналогічну конструкцію і можуть встановлюватися на автомобіль замість оригінальних деталей. Вартість неоригінальних автозапчастин помітно нижча за оригінальні.

Послідовність пошуку та купівлі запчастин

Загалом послідовність самостійного пошуку автозапчастин та їх купівлі, можна звести до трьох простих кроків:

  • знайти оригінальний номер (тобто артикул оригінальної деталі);
  • скласти список з 2-3 неоригінальних запчастин — аналогів (якщо не хочете купувати дорожчий оригінал);
  • зробити запити цін за кількома інтернет-магазинами і оформити замовлення на тому сайті, де умови найбільш підходящі за ціною і терміном доставки.

Послідовність дій доволі проста, проте є певні особливості пошуку оригінального номера і номерів замінників, про які розказано нижче.

Звідки взяти оригінальний номер деталі

Оригінальний номер — це артикул, під яким запчастина випускається самим автовиробником. Марка виробника оригінальної запчастини збігається з маркою самого автомобіля, але бувають і винятки, наприклад, коли оригінальна деталь випускається під маркою дочірньої компанії автовиробника.

Вам пощастило, якщо на старій, замінній деталі збереглося маркування з її номером. У цьому випадку можна сміливо використовувати цей номер для пошуку запчастин в інтернет-магазинах — одразу з метою купівлі. Але, якщо номер старої деталі не відомий, доведеться провести пошук номера по різних ресурсах самостійно.

Перше, що потрібно запам’ятати — необхідно шукати оригінальний номер деталі за кількома джерелами і порівнювати їх. Не варто довіряти першому-ліпшому джерелу, тому що час від часу трапляються помилки, ціна яких — купівля невідповідної деталі.

Якщо за 3-4 джерелами номер збігся, то, з великою ймовірністю — це той самий номер, який Вам і потрібен.

Найкраще шукати оригінальний номер на тематичних автомобільних сайтах, різних форумах, присвячених марці або моделі Вашого авто, — там, де йде живе спілкування власників таких самих автомобілів. Напевно, питання на кшталт: «Потрібен оригінальний номер такої-то запчастини для такого-то автомобіля» вже десь піднімали стосовно і Вашого конкретного випадку. Знайти на нього відповідь через пошукову систему Google не складе труднощів. Ба більше, на подібних тематичних ресурсах можна знайти і рекомендації з ремонту автомобіля і заміни запчастин на Вашій моделі авто.

Запитувати оригінальний номер у офіційного дилера майже марно, тому що він зацікавлений, сам продати запчастину, а не повідомляти Вам інформацію, за допомогою якої Ви знайдете те ж саме дешевше десь ще. Ба більше (сам не раз звертав увагу), якщо Ви купите запчастини в офіційного дилера, наприклад, під час проходження чергового технічного обслуговування, то в товарному чеку (який зазвичай зберігається в покупця тривалий час) не буде зазначено номери куплених деталей, а лише їх найменування (фільтр масляний, свічки запалювання і т.д.). Хоча в обліковій програмі дилера, номери запчастин, що продаються, безумовно, є. Тобто офіційний дилер не даватиме Вам зайву можливість навіть на майбутнє купувати запчастини на стороні, знаючи, що, упаковку куплених у нього запчастин Ви напевно на наступний день викинете на смітник, не подумавши про те, що на ній були вказані заповітні номери. Так відбувається в більшості випадків.

Тому, якщо у Вас вже був досвід купівлі запчастин в офіційного дилера, обов’язково дивіться на коробках їхні оригінальні номери, записуйте і зберігайте ці номери у себе. Це заощадить Вам час у майбутньому і позбавить Вас ймовірності помилкового підбору оригінального номера, коли зберетеся купувати запчастини в черговий раз самостійно.

Ще один спосіб пошуку оригінального номера — це скористатися каталогом для підбору запчастин по автомобілю, тобто довідником. Такі каталоги, як правило, доступні на сайтах інтернет-магазинів автозапчастин. Намагайтеся під час пошуку запчастин за каталогами, також порівнювати знайдені номери за різними джерелами, на різних сайтах. При цьому потрібно мати на увазі, що на різних сайтах може використовуватися один і той самий каталог. Зрозуміти це можна за кількома ознаками — його зовнішнім виглядом (дизайном), наявністю певного набору віджетів, однаковими картинками й однаковими текстовими рядками тощо. Тому потрібно намагатися підбирати номер не тільки за різними сайтами, а й дивитися, щоб каталоги з різних сайтів теж відрізнялися один від одного.

Підбір неоригінальних запчастин (аналогів)

Визначившись з оригінальним номером, буде доцільно підібрати і кілька його замін, тобто номерів аналогічних запчастин, випущених сторонніми виробниками. Якість таких аналогів зазвичай цілком прийнятна, а ціна приємно нижча за оригінал.

Для підбору аналогів є кілька способів:

  • Перший спосіб підбору аналогів полягає в тому, щоб зробити запит за оригінальним номером на сайті якого-небудь інтернет-магазину. Сьогодні багато інтернет-магазинів використовують бази кросів, які дають змогу під час запиту цін видавати інформацію не тільки за запитаним артикулом, а й за його аналогами. Цю інформацію можна використовувати як довідкову — просто, щоб подивитися номери замінників.
  • Другий спосіб пошуку номерів неоригінальних запчастин — це скористатися неоригінальним каталогом для підбору. У таких каталогах Ви знаходите свій автомобіль через вибір марки, моделі, року випуску, або через запит за VIN-номером. Потім, знайшовши автомобіль, обираєте конструктивний вузол (підвіска, двигун, кузов тощо) і в підсумку знаходите потрібну запчастину зі списком її конкретних варіантів, тобто список виробників, що випускають цю запчастину і прив’язані до них артикули. Але знову ж таки, варто враховувати, що в каталогах з підбору запчастин можуть зустрічатися і помилки. Тобто різні каталоги можуть показувати, що певна деталь підходить до конкретного автомобіля, а під час її купівлі може з’ясуватися, що це не так — такі випадки не рідкісні.

Тому, яким би зі способів підбору аналогів Ви б не скористалися (в базах кросів теж не виключені помилки), отриманий список запчастин теж необхідно перевіряти ще раз на застосовність до Вашого автомобіля за кількома джерелами, як і у випадку з оригінальними запчастинами.

Вкрай рідко, але можливий випадок, коли одна деталь є заміною для іншої деталі на одному автомобілі, але, на іншому автомобілі, та сама деталь вже не зможе стати заміною другої деталі через конструктивні особливості самого автомобіля. Йдеться про випадок, коли на одному автомобілі можна використовувати обидві запчастини, а на іншому автомобілі тільки одну з них. Як такий приклад, може бути масляний фільтр, який по одному зі своїх габаритних розмірів може, не поміститься під час встановлення на певний автомобіль — наприклад, через більшу довжину — впиратиметься в інший конструктивний елемент (захист картера або радіатор). Такі ситуації трапляються рідко, але, тим не менш, це потрібно мати на увазі.

Де краще купувати автозапчастини

Коли Ви вже точно визначилися з конкретною запчастиною, знаєте її артикул і назву виробника, Вам залишається тільки знайти найбільш підходящий магазин для її купівлі.

За великим рахунком не важливо, де саме купувати, тому що запчастина одного і того ж виробника з одним і тим же артикулом буде абсолютно однаковою в будь-якому магазині.

Тому головне, на що потрібно звернути увагу — це надійність самого магазину і ціна товару.

Що рекомендуємо зробити:

  • відкрити в різних вкладках браузера 7-10 інтернет-магазинів і в кожному з них ввести запит цін за потрібним артикулом (увесь процес займає не більш ніж 1 хвилину, не зважаючи на таку велику кількість магазинів);
  • оформити замовлення в тому з магазинів, який пропонує вигідніші умови за ціною і терміном доставки.

При цьому ціна в невеликому магазині дуже часто виявляється привабливішою, ніж, наприклад, у відомих торгових мережах, що працюють за франшизою.

Загрузить еще похожие записи
Загрузить ещё от Admin
Загрузить больше в Автомобиль
Комментарии закрыты.